escnews

2012-07-20
22:47:21

Idéerna som gav Malmö Eurovision 2013
 

I Malmö har man redan smitt planerna för hur Eurovision i staden ska bli en succé för alla Malmöbor och tillresta besökare. Oavsett hur SVT tar fram tv-programmet vill staden ta sig an sin del av arrangörsskapet med öppenhet, mångfald och hjärta som ledord.

– Vi har inte alla fakta hemma ännu, men vi har idéer och tankar, säger Johan Hermansson, turistdirektör i Malmö stad och en av centralgestalterna i Malmös kandidatur.

Det var dessa idéer och tankar som övertygade arrangörerna om att Malmö var rätt stad att förlägga Eurovision Song Contest till.

"Hemmaplan" – för många länder

När Eurovision en gång startades var det med avsikten att ena ett krigshärjat Europa genom musik. Nu vill Malmö föra den tanken vidare och återigen göra evenemanget till en kraft som förenar och inkluderar.

– SVT:s tanke är att det ska bli ett öppet och inkluderande evenemang som stimulerar integration och samförstånd. För oss är känns det naturligt, och vi driver gärna på ambitionen ytterligare, säger Johan Hermansson.

Johan Hermansson menar att många deltagarnationer kan räkna med att få en stark hemmapublik på plats. Det talas 174 språk i Malmö. Störst publikstöd efter Sverige kan Danmark räkna med.

Där har vi stora förhoppningar. Det var ett fantastiskt tryck i stan när Danmark spelade här i handbolls-VM, säger Johan Hermansson.

Staden pyntas

SVT har framhållit Malmös infrastruktur som ett trumfkort gentemot Stockholm, där vissa befarat att delegationsbussar kunde fastna i trafiken.

Med två flygplatser inom 20 minuter är det lätt att komma till Malmö, och det finns en tågstation inom hundra meter från arenan. Citytunneln förbinder Malmö Arena med Malmö city man tar man sig mellan stadskärnan och arenan på mindre än fem minuter.

För att få staden i stämning vill man pynta med flaggor, vimplar och banderoller i stora antal. Det lär också bli tal som särskild ljussättning och blomstersättningar.

– Maj är en tacksam tid. Man ska få leta efter ställen där det inte syns att Eurovision är i stan, säger Johan Hermansson

Platserna där Eurovision tar över

På en rad platser i staden planeras särskilt stora arrangemang. Liksom för den övriga planeringen befinner man sig här på idéstadiet.

– I alla delar använder vi befintliga lokaler, men ofta i en större skala än vi haft tidigare. Vi har inte byggt något extra och kan fortsätta använda allt efter evenemanget. SVT och EBU tittar på våra förslag, och tycker de annat är vi flexibla. I Malmö har vi många möjligheter och är vana vid att arbeta med vårt stadsrum som en del av evenemangen i staden, säger Johan Hermansson.

Euroclub (officiell festlokal)
Förslag: Folkets park. Johan Hermansson: "Detta är inte ett Folkets park i vanlig bemärkelse, utan en plats där musik och nöjen samlas med allt från nöjesklubbar till barnscen och picknickar. Människor med alla intressen passerar. Det finns flera permanenta scener på plats.

Euroclub skulle kunna vara både ute och inne. För kapaciteten har vi ett dragspel i och med att lokalerna och platserna hänger ihop, och vi ser att ett Euroclub kan vara över flera olika lokaler. På plats finns bland annat Debaser och Amiralen, och det kan också vara möjligt med tältlösningar.

Vi vill backa från att Eurovision bara är för en inre krets. Tanken är inkluderande – även om många kommer till Malmö Arena så kommer de flesta vara i stan, och det vill vi ta vara på."

Eurovision Village
Förslag: Gustav Adolfs torg. Johan Hermansson: "Vi vill aktivera hela vårt stadsrum. Gustav Adolfs torg går inte att missa, det ligger centralt och används också på Malmöfestivalen. Här är det tänkt att vara en öppen plats med musiken i centrum som också omfattar mat och har olika teman olika tider på dygnet. Sponsorer kan kanske samlas under ett gemensamt tema.

Vi vill ta tillvara på vädret, men det ska inte vara ett hinder, och vi vill vara igång god tid innan, inte bara under tävlingsdagarna. Jag tror att det här blir något som kommer att stå ut jämfört med de Eurovision Village som förekommit på Eurovision under senare år."

Välkomstfesten
Förslag: Malmö Opera. Johan Hermansson: "Vi har föreslagit och bokat operan, som har en kapacitet på 1 200 personer. Vi har fått önskemål om att hålla den storleken. Operan är ett härligt hus som betyder mycket i Malmö – här lever musiken 365 dagar om året. Även piazza framför kan komma att användas."

Presscentret
Förslag: Malmömässan, som ligger intill arenan och får en väderskyddad förbindelse mellan byggnaderna. "Det är en helt ny anläggning som inreds efter behov. Den har 20 000 kvadrat, så allt kommer nog inte upptas av presscentret. Restaurang med mera finns på plats."

Föreställningarna
Malmö Arena. Programinnehållet sköts av Sveriges Television. Johan Hermansson: "Stadens samarbete med arenan är mycket bra. Utan arenan hade vi inte haft förutsättningarna att ta emot evenemanget. Resan till arenan från Kastrup i Danmark tar tolv minuter – det är kortare restid än till Köpenhamns centralstation."

Den 14, 16 och 18 maj 2013 avgörs semifinaler och final i Eurovision Song Contest i Malmö Arena. Melodifestivalen.se avslöjar mer om evenemanget så snart nyheter blir klara.

Text från svt.se


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: